Zo leg je eenvoudig zelf een coaxkabel aan

We hebben er allemaal weleens van gehoord: de COAX kabel. De kans is groot dat jij ook zo’n kabel in huis hebt. We maken immers vrijwel allemaal gebruik van radio, televisie en internet. Maar wat is een coaxkabel nu eigenlijk? Voluit heet het een coaxiale kabel. In deze kabel zitten twee geleiders die concentrisch zijn. Dat betekent dat ze dezelfde as hebben. Daar komt de term coaxiaal vandaan. Ik kan mij voorstellen dat het je duizelt: concentrische geleiders, wat zijn dat? Welnu, de kabel bestaat enerzijds uit een kern. Dat is de koperen geleider aan de binnenkant. Deze kern verzendt radio- en televisiesignalen. Anderzijds bestaat de kabel uit de mantel; de buitenste geleider. Deze zorgt voor isolatie van de omgeving. Een coaxkabel wordt gebruikt voor het geleiden van hoogfrequente signalen ten behoeve van televisie of computernetwerken. De coax is een kwalitatief hoogwaardige kabel. Dat is nodig voor een goede verbinding.

Zelf aansluiten

Het is niet moeilijk om de aansluiting van je televisie, radio of internetverbinding zelf te regelen. Het is belangrijk dat dit in alle rust wordt aangepakt (niet even snel tussendoor) en dat je vooraf wat materialen klaarlegt. Hoe lang de klus gaat duren hangt af van je handigheid en van het aantal aan te leggen kabels. Je hebt er niet veel voor nodig: een scherp mesje, een schroevendraaier, een hamertje, een striptang (om de mantel van de coaxkabel te verwijderen), coax stekkertjes en de coaxkabel zelf uiteraard. Goed gereedschap is belangrijk. Zo voorkom je dat de kabel breekt en onbruikbaar wordt. Dat zou overigens ook kunnen gebeuren tijdens het aanleggen van de kabel. Vermijd daarom het leggen van scherpe bochten. Kies de plek waar de kabel wordt aangelegd zorgvuldig. Vermijd contact met water. Denk hierbij ook aan planten in de directe omgeving: bij het water geven zou gemorst kunnen worden op de kabelaansluiting. Door vocht kan de kabel beschadigd raken. Mocht het zo zijn dat je kabels wilt wegwerken in bijvoorbeeld een kruipruimte dan zou je een grondkabel moeten gebruiken, die wel tegen vocht bestand is.

Controle

De klus is niet geklaard als je niet eerst alle verbindingen hebt gecontroleerd. Zijn alle draden en connectoren goed aangesloten? Zitten alle draadjes op de goede plek? Een belangrijke actie: één verkeerd aangesloten draad kan storing geven.

Tot slot: er bestaan meerdere soorten kabelverbindingen die coaxiaal zijn. Zo zijn er ook RCA-kabels die gebruikt worden voor geluidsapparatuur. De scart-kabel is ook coaxiaal, die wordt gebruikt voor de audio uitgang van een dvd- of blu-ray speler.