Wat is een refurbished telefoon precies?

Je ziet waarschijnlijk steeds vaker reclames en advertenties voor een refurbished telefoon. De prijzen hiervan zijn een stuk goedkoper dan die van een "normale" telefoon. Je vraagt je misschien af waarom dit is, of wat een refurbished telefoon überhaupt is. Het is een geweldig systeem waarmee wij allemaal goedkopere telefoons kunnen kopen, en ook een steentje bij kunnen dragen aan de verbetering van ons milieu. In principe worden telefoons gewoon gerecycled, en worden dus weer met de fabrieksinstellingen doorverkocht. Dat klinkt als gewoon een tweedehandsje kopen, maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen. Wil je weten welke? Lees dan verder!

Hoe gebeurt dit?

Er is niet voor elke telefoon een standaard waar een telefoon aan moet voldoen voordat deze refurbished kan worden genoemd. Het is dus een onbeschermde titel. Daarom is het belangrijk dat je wel even de reviews en geloofwaardigheid van een bedrijf bekijkt voordat je daar een telefoon gebeurt. Gelukkig zijn er veel aanbieders die wel eerlijk over hun producten zijn, en bijvoorbeeld niet zomaar gestolen telefoons te koop aanbieden. Een refurbished telefoon wordt, in tegenstelling tot een tweedehands telefoon, weer helemaal verkocht als een nieuw product. Dat betekent dat zij eventueel kapotte onderdelen vervangen, de aankoop compleet maken met doosje en oplader, en zorgen dat alles gewoon werkt. Lichte krasjes en dergelijke kunnen voorkomen, maar in principe is de telefoon dus gewoon in goede staat. Bovendien wordt alles netjes teruggezet naar fabrieksinstellingen, en er wordt bijvoorbeeld een nieuwe geheugenkaart in gezet.

Beter voor jouw portemonnee, én het milieu

Zo kan je dus een relatief nieuwe telefoon, zonder mankementjes voor een prikkie kopen. Mensen kunnen hun oude telefoons inleveren, en deze worden dan gecontroleerd op bruikbaarheid. Eventueel vindt er een reparatie plaats, bijvoorbeeld een iPhone reparatie. Je kunt zo'n reparatie ook laten doen voordat jij jouw telefoon inlevert of verkoopt, en misschien maak je daar wel winst op. Doordat refurbished telefoons eigenlijk een complete vorm van recycling zijn is het natuurlijk een stuk beter voor ons milieu. Minder gebruik van grondstoffen is altijd goed, want de grondstoffen zijn nou eenmaal gelimiteerd. Dit is niet alleen een reden om jouw volgende telefoon refurbished te kopen, maar ook om jouw oude telefoons in te leveren bij een telefoonwinkel. Telefoons die niet meer bruikbaar zijn worden ook zo goed mogelijk gerecycled, maar dat is natuurlijk niet net zo efficiënt als het letterlijk opnieuw gebruiken van de telefoon. Zo zie je maar weer dat niet alles wat goed is voor het milieu ook geld hoeft te kosten!