Waar let je op bij het kopen van een camera?
Als je besloten hebt om een echte camera te kopen in plaats van jouw telefoon gebruiken, dan is dat naar mijn idee een goede keuze. Een telefoon is natuurlijk wel geschikt om momenten vast te leggen, maar echt een technisch goede foto is niet zo goed te doen. Je wilt natuurlijk wel een goede camera kopen, en jezelf enigszins wegwijs kunnen maken met de functies. Net als de keuze voor een nieuwe telefoon, is de keuze voor een nieuwe camera ook erg lastig. Er zijn minstens net zoveel modellen op de markt, en er worden vaak specificaties genoemd die jou misschien niet zoveel zeggen. Megapixels, sluitertijd, focale lengte en noem het allemaal maar op. Hierdoor raak je misschien een beetje overwelmd door de opties. Daarom hier een paar tips waar je op wilt letten bij het kopen van jouw nieuwe camera.
Types camera
Om bij het begin te beginnen, er zijn dus verschillende soorten of types camera. De techniek die gebruikt wordt is net even iets anders. Zo is er de normale digitale camera, een digitale spiegelreflex camera, en bijvoorbeeld de polaroid. Die laatste zal je niet gebruiken om echt goede foto's mee te maken, al is het natuurlijk wel leuk om direct een fysiek aandenken te hebben. Een normale digitale camera is voornamelijk gewoon erg makkelijk maar biedt de minste opties om een echt goede foto mee te maken. Als je voor het echte werk wilt gaan, dan zal je toch aan die digitale spiegelreflex gaan denken. Het belangrijke is dat je hierbij veel verschillende lenzen en instellingen hebt. Met een beetje kennis kan je hier binnen no-time prachtige plaatjes mee schieten.
Sensor
De specificatie die je het vaakst hoort bij het aanprijzen van een camera is het aantal megapixels. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Een camera van 20 megapixel kan een foto maken waarbij 20 miljoen individuele stukjes bestaan die ieder hun eigen kleur kunnen hebben. Je moet het zien als de pixels op het scherm van jouw telefoon, of jouw monitor. Hoe meer megapixels, hoe meer detail er op een foto kan zijn. De prijs stijgt vrij gelijk met het aantal megapixels, maar bij een goede camera is dit het waard.
ISO-waarde
Je hebt misschien ook wel eens de specificatie ISO-waarde gezien. Het betekent kort gezegd de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe beter de camera werkt bij weinig licht. Het liefst wil je natuurlijk een camera waarbij je een brede marge hebt waarbinnen je het zelf af kunt stellen.
Accessoires
Een echte fotograaf heeft ook verschillende lenzen tot zijn of haar beschikking. Hiermee kan je bepalen op welke afstand je iets wilt vastleggen bijvoorbeeld. Ook wil je natuurlijk een geheugenkaart, een beschermtasje en een statief hebben!