Geen vakantie maar een OFYR
Onlang kwam ik voor het eerst een OFYR barbecue tegen. Ik was meteen verkocht. Met het geld dat ik dit jaar niet heb uitgegeven aan vakanties en uitjes ga ik mijn eigen OFYR kopen.
Wat is een OFYR?
De OFYR is drie dingen. Ten eerste een mooi object, dat je zo in de tuin neer zou kunnen zetten. Ten tweede een erg efficiënte vuurkorf. Bij een reguliere vuurkorf verdwijnt alle hitte de lucht in, maar bij de OFYR wordt alles opgeslagen in de plaat en die straalt dat uit. Daardoor kun je in de herfst en winter echt lekker warm rondom de plaat staan. En misschien wel het leukste is natuurlijk het enorme bak oppervlak dat je hebt om de OFYR als barbecue te gebruiken.
De OFYR als barbecue
De OFYR heeft verschillende temperatuur zones. In het midden wordt de plaat ongeveer 300 graden, en aan de buitenkant zo’n 200 graden. Je kan er daardoor van alles op bakken en braden. Van simpele spiegeleieren en spek tot kreeft en andere delicatessen. Door deze verschillende mogelijkheden slaat de OFYR enorm aan bij de horeca. Koks vinden het leuk om met de OFYR te experimenteren. Zo kun je een goed stuk vlees eerst dichtschroeien op de binnenrand van de plaat, om het vervolgens op een restje hottub hout weg te laten schroeien. Zo trekt er enorm veel smaak in het vlees.
Voor de horeca en consument
Het is hoeft echter geen hoogstaande koken te zijn. Je bakt en braadt op de rand van de plaat. Maar het is erg leuk voor show cooking, straalt gezelligheid uit en door het grote oppervlakte kun je voor heel veel mensen tegelijkertijd op de barbecue koken. Ook verlengt het als het ware je terrasseizoen dieper de herfst en winter in, door de warmte die er van af komt.
De consument kan er precies hetzelfde mee. De OFYR werkt enorm eenvoudig, waardoor zelfs iemand die niets kunt in de keuken hier plezier uit zal halen. De barbecue is makkelijk schoon te maken en is gezellig.
Opstelling
Je moet wel de ruimte hebben, want het is geen klein ding. De OFYR bestaat uit drie delen. Een sokkel met daarin een groot rond gat. In dit gat staat een kegel. En op deze kegel ligt een plaat. Het voordeel van deze opstelling is dat je je plaat altijd waterpas krijgt. Staat de sokkel immers op een scheve ondergrond? Dan kun je dit makkelijk corrigeren door de kegel en plaat iets te draaien. Een ander voordeel dat de OFYR uit verschillende delen bestaat is de handelbaarheid. In totaal weegt het ding zo’n 120 kilo. Als dat uit één onderdeel zou bestaan, zou de OFYR amper te verplaatsen zijn, maar nu is het met zijn tweeën goed te doen. En dankzij al dat gewicht is de barbecue enorm duurzaam: hij gaat wel vijftig jaar mee.