Financieel verantwoordelijk als student

Over het algemeen hebben studenten meestal niet al te veel geld tot hun beschikking. Wanneer je nog fulltime aan het studeren bet is het meestal niet mogelijk om daarnaast ook nog te werken. En zelfs als je een bijbaan hebt zijn deze over het algemeen niet bepaald fantastisch betaald. Je hebt natuurlijk ook nog niet de kennis en diploma’s voor vele goedbetaalde functies. Dat is de reden dat je studeert. Desondanks kan studeren natuurlijk wel best wat geld kosten. Studenten willen graag op kamers, uitgaan en op vakantie. Studeren zelf is tegenwoordig ook duurder. Dit leidt er helaas toe dat veel studenten tegenwoordig met een flinke studieschuld van de universiteit afkomen. Dit is natuurlijk niet echt een fijne start van je professionele carrière. Daarom bespreken we in dit artikel de beste manieren om als student financieel verantwoordelijk te zijn.

Bijverdienen

Alhoewel het best druk kan zijn om naast je studie ook nog te werken is het toch absoluut belangrijk om naast je studie wat geld bij te verdienen. Vaak kun je best 8-12 uur per week werken. Aangezien je tijdens je studie voornamelijk druk zult zijn met denkwerk is het een goede tip om een baan te vinden waar je voornamelijk fysiek bezig bent. Dit geeft wat balans. Toch zijn er ook studies waar je echt fulltime aan het studeren bent en ook nog een bijbaan er echt niet ook nog bij kan. Desondanks zijn er nog steeds periodes waar je bij kunt verdienen. Je kunt bijvoorbeeld werken tijdens de vakantieperiodes of als er een paar rustige weken zijn, direct na de tentamens bijvoorbeeld zijn er bijna altijd een paar rustige weken.

Spaargeld

Het is altijd belangrijk om wat spaargeld opgebouwd te hebben. Niet alleen voor de toekomst maar bovenal ook het je kan redden als je onverwachte uitgaven moet doen. Bijvoorbeeld als er iets kapotgaat. Zelfs moest ik recentelijk een macbook reparatie Amsterdam laten uitvoeren. Als je wat spaargeld hebt opgebouwd heb je de zekerheid dat zelfs met een onverwachte tegenvaller je nog steeds oké zult zijn.

Studieschuld minimaliseren

Helaas zijn er nog maar weinig studenten die zonder ook maar enige studieschuld van hun studie afkomen. Toch kun je nog steeds je best doen om de studieschuld zoveel mogelijk te minimaliseren. Leef goedkoop en probeer bij te verdienen. Op deze manier hoef je waarschijnlijk maar minimaal bij te lenen. Wanneer je zonder studieschuld van je studie afkomt zul je bijvoorbeeld ook gemakkelijker een hypotheek kunnen krijgen.