De soundbar: is het iets voor jou?

Er zijn twee dingen die ik het liefste doe met mijn vriendengroep, en ze kunnen allebei bij mij thuis: filmavonden en feestjes. (En D&D, maar daar is het volgende maar deels op van toepassing). Maar, helaas, je kan geen filmavond, feestje of goede D&D sessie hebben zonder goed geluidssysteem, en daar kwam ik pas echt achter toen mijn speakers er mee ophielden. Ik heb een aantal goedkopere varianten geprobeerd, maar uiteindelijk kwam ik uit op iets nieuws, dat me nog beter beviel dan mijn oude speakers: een relatief goedkope soundbar, of een soundbar met subwoofer!

De soundbar

Een soundbar is een luidspreker die, je raadde het misschien al, de vorm heeft van een lange, rechthoekige staaf. Het voordeel hiervan, behalve dat het er best wel stijlvol uitziet en je hem zonder veel moeite kan integreren in het interieur van je huis, is dat hij een breder bereik heeft. Het is letterlijk een langere speaker, dus hij beslaat een breder gedeelte van de kamer in een keer. Hier wordt je geluid ook beter van, vooral bij het kijken van films. Je krijgt bijna het effect van surround sound. Je hebt soundbars met bluetooth aansluiting en soundbars die met een HDMI of AUX aansluiting werken, en sommige kunnen allebei. Een goedkope soundbar is ook zeker te vinden, je zult even moeten zoeken en even goed je budget op moet maken, want een soundbar kan oplopen tot de 900 euro, als je niet uitkijkt.

+ subwoofer

Dan heb je nog een speciale klasse soundbar, een soundbar met subwoofer. Een subwoofer is een extra speaker die je bij je soundbar kan kopen. De subwoofer is speciaal ontworpen voor het weergeven van lage en zeer lage tonen. Deze liggen onder het bereik van een normale luidspreker (en dus ook onder het bereik van je hopelijk relatief goedkope soundbar). Als je dus een goedkope soundbar met subwoofer aanschaft, heb je zowel het brede bereik van de soundbar als de extra bas van de subwoofer. Een subwoofer wordt ook wel een basversterker genoemd. Dit is vooral goed bij feestjes waar het om de muziek draait, omdat je door een subwoofer met genoeg kracht de bas ook echt kan voelen. Dit zou ik niet thuis proberen, denk om je buren.

Er zijn dus best nog wat keuzes als het gaat om het kopen van een soundbar, maar ik vertel je dat het sowieso een goed idee is. Dus, ga je voor de goedkope soundbar, of voor een soundbar met subwoofer? Of allebei? Veel plezier, in elk geval!