Onderhoud van jouw computerscherm

 

Het beeldscherm van jouw computer geeft afbeeldingen op het scherm weer, zoals het Windows-bureaublad of een document in een softwareprogramma. Omdat je elke keer dat je jouw computer gebruikt naar de monitor kijkt, dien je ervoor te zorgen dat deze lang meegaat. In dit artikel delen we met jou een aantal tips om jouw computer monitor goed te onderhouden zodat deze langer meegaat.

Controleer de verbindingen

Zorg ervoor dat de kabel tussen de monitor en de videokaart aan elk uiteinde stevig is bevestigd en niet gekrompen of gekneld is. Als je aanpassingen moet maken en jouw monitor heeft een verwijderbare kabel, koppel je deze los en sluit je deze vervolgens weer aan op de aansluiting op de monitor. Deze stap kan een losse verbinding resetten en corrosie op een van de connectoren verwijderen.

Mocht dat niet werkten, koppel je gewoon de beeldschermkabel aan de computerzijde los en sluit je deze opnieuw aan. Mogelijk dien je een schroevendraaier of duimschroef te gebruiken om de verbinding te ontgrendelen voordat je deze kunt loskoppelen. Gebruik deze borgschroeven wanneer je de kabel opnieuw aansluit.

Gebruik een overspanningsbeveiliging

Sluit uw beeldscherm nooit rechtstreeks aan op wandstroom. Gebruik in plaats daarvan een overspanningsbeveiliging van goede kwaliteit. Schade veroorzaakt door een elektrische piek valt normaal gesproken niet onder de fabrieksgaranties.

Laat jouw monitor aan staan

Het gevaarlijkste moment in de levensduur van een elektronische component is wanneer de stroom voor het eerst wordt toegepast en de component van koud en ongeladen naar warm en vol elektriciteit gaat. Schakel jouw monitor daarom niet vaker dan nodig in en uit.

Je computerscherm schoonmaken

Schakel jouw monitor uit. Veeg jouw monitor af met een doek. Als stof het enige is dat jouw scherm verontreinigt, zou een snelle veegbeurt voldoende moeten zijn om het schoon te maken. Laat het drogen. Droog jouw monitor voorzichtig af met een microvezeldoek of laat de natuur het werk voor je doen. Gebruik een droge, zachte, pluisvrije doek, bij voorkeur het microvezeldoekje dat mogelijk bij jouw tv of monitor is geleverd. Gebruik indien nodig een oplossing van milde zeep en water.

Maak gebruik van de ventilatieopeningen

Bedek nooit de ventilatieopeningen aan de bovenkant of zijkanten van een monitor. Als je dit wel doet, kan dit leiden tot een gevaarlijke warmteaccumulatie die componenten kan beschadigen of hun levensduur kan verkorten. Gebruik regelmatig een nieuw penseel of de opzetborstel van een stofzuiger om opgehoopt stof op de ventilatieopeningen van de monitor te verwijderen.

Maak jouw monitor hufterproof

Zorg ervoor dat de monitor veilig is geïnstalleerd op een stevig bureau, met de kabel op de juiste manier buiten het bereik van voorbijgangers. En plaats natuurlijk geen kopjes koffie of frisdrank in de buurt.