Eenvoudig openen en weer sluiten van kleppen en luiken met een gasveer

Ben je een doe-het-zelver? Dan weet je hoogstwaarschijnlijk dat een gasveer of gasdrukveer een perfect hulpmiddel is om luiken en kleppen eenvoudig te openen of juist makkelijk weer te sluiten. Heb je een gasdrukveer gemonteerd? Dan lijkt het net of je wordt geholpen met het openen of juist weer langzaam dicht laten gaan van het luik of de deur. Je kunt gasveren bijvoorbeeld gebruiken als je een ombouwkast voor een kliko of een speelgoedkast wilt maken. Deze veren zijn ook een uitkomst bij het schoonhouden van onder andere hondenhokken. Na het monteren van twee gasdrukveren aan het scharnierende deksel van het hondenhok blijft het deksel in een hoek van 90 graden openstaan. Het hondenhok kan dan onbelemmerd worden schoongemaakt. 

De werking van gasveren

Hoogstwaarschijnlijk weet je dat gasveren cilinders met een zuigerstang zijn. Ze hebben een mechanisme dat werkt door middel van stikstof en olie. Door de opgebouwde druk in deze veren wordt de verende werking van de veren veroorzaakt en worden grote krachten opgevangen. Dat maakt het mogelijk om deze van de stevige en veilige materialen  staal, aluminium en  roestvrij staal vervaardigde veren in diverse omgevingen toe te passen. 

Allerlei toepassingen

Gasveren bieden doe-het-zelvers allerlei mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een klepkastje of de klep van een stoere piratenkist voor hun kinderen of kleinkinderen te maken. Doe-het-zelvers kunnen de universele gasveren monteren op diverse merken metalen of houten kastjes en systemen. Deze veren kunnen onder andere gebruikt worden om de klep van een speelgoedkist open te laten staan of langzaam en zwaar weer te laten sluiten. De klep valt dus niet met een harde slag dicht.  Zo wordt voorkomen dat kinderen hun vingers blesseren als ze de speelgoedkist sluiten. Deze veren kunnen ook gebruikt worden om de klep van bijvoorbeeld een bovenkastje, een kliko, een kantoorkastje of een nachthok van dieren langzaam en een stuk stiller te sluiten. Bovendien kunnen deze veren gebruikt worden om een  uitzetijzer van een raam te vervangen. Na vervanging van het oude uitzetijzer wordt het plaatsen van een hor veel eenvoudiger.  Fabrikanten van keukenkastjes gebruiken deze veren vaak voor hun klepkastjes.

Hoe monteer je een gasveer?

Moeten er gasveren worden gemonteerd? Het monteren van één veer is voor vrijwel alle kleppen, deksels en deurtjes voldoende. Bij deze eenvoudig te monteren veren moet een doe-het-zelver rekening houden met het verschil in open of gesloten toestand van de kleppen, deksels of deurtjes. Deze veren kunnen zowel op een metalen als op een houten ondergrond worden gemonteerd.