Goed voorbereid de zomer ingaan met een eenvoudige tip!

De laatste jaren zijn de zomers steeds warmer. Dit jaar hebben we de tropische temperatuur al bereikt en de kans is groot dat we die nog wel een paar dagen gaan aantikken. Nederlandse huizen zijn niet echt op hitte gebouwd: ze hebben platte daken en vaak grote ramen op het zuiden. Hierdoor hebben veel mensen last van de hitte. Gelukkig is er een oplossing: isolerend glas! Daar gaat deze blog over. Want wat is isolatieglas? En waar moet je op letten als je het aanschaft?

Wat is isolatieglas?

Er zijn veel verschillende soorten isolatieglas, maar ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze isoleren beter dan gewoon glas. De reden dat dit zo is, is dat het bestaat uit twee lagen glas. Tussen die twee lagen zit wat loze ruimte, spouw voor kenners. Het spouw kan gevuld zijn met lucht, maar het kan ook gevuld zijn met edelglas. De eerste variant wordt HR+ glas genoemd, de tweede HR++ glas. Verder is er ook driedubbel glas, dat is HR++ glas, maar dan met een extra laag glas. Ook geluidswerend glas is een optie, vooral handig als je bij een snelweg woont. Als laatste is er zonwerend HR+ glas. Naast de isolerende eigenschappen kan dit glas zonlicht gedeetelijk weren.

Voordelen van isolatieglas

Isolatieglas heeft als voornaamste voordeel dat het beter isoleert. In de praktijk betekent dit dat het warmte blokkeert, zowel van binnen als van buiten. Dus in de winter heb je er profijt van omdat de warmte langer behouden blijft en in de zomer is het fijn omdat je de warmte beter buiten kunt houden. Dit zorgt er ook voor dat de temperatuur in de woonruimte constant blijft, waardoor het prettiger vertoeven is. Daarnaast is isolatieglas ook inbraakwerend: het is immers lastiger om een dubbele ruit in te tikken dan enkel glas.

Isolatieglas kopen: waar let je op?

Als je overweegt om isolatieglas te kopen, wil je natuurlijk weten hoe duur het ongeveer zal zijn. Dit is nog niet zo makkelijk, omdat de kosten afhangen van een aantal factoren. Ten eerste maakt het uit welke van de soorten glas je koopt. HR glas is het goedkoopst, HR+++ glas is het duurst. De prijsverschillen liegen er niet om: voor HR glas ben je ongeveer €70,- kwijt, voor HR+++ glas ongeveer €125,-. Hierbij is het wel van belang om ook te bedenken dat je met beter glas ook meer kosten bespaart. Daarnaast moet het glas nog geïnstalleerd worden. Daarvoor kun je het best lokale glaszetters benaderen, omdat de prijzen nogal uiteen lopen.